Beckhoff Applicaties:

Beckhoff in designhotel voor de 'gewone' zakenman met Worldwide Hospitality Award.


Hotels van de nieuwe keten citizenM zijn voorzien van alle technische snufjes en worden aangestuurd door een Beckhoff Embedded PC. Nog geen bezoeker kwam over de drempel maar toch heeft dit hotelconcept de prestigieuse Woldwide Hospitality Award gewonnen.
Betaalbare luxe
Het bedrijf citizenM beschrijft zijn hotels als betaalbare luxe. Het geheim ligt volgens marketingdirecteur en partner Robin Chadha in drie kostenbesparingen. De bouw van de hotels is goedkoop. De kamers worden in een fabriek gebouwd. Op locatie kunnen ze als een soort bouwpakket inelkaar worden gezet. Ook is het budget voor klanten werving relatief klein en lopen er minder medewerkers rond dan in een luxe hotel. Uit onderzoek van citizenM bleek dat reizigers het bed het belangrijkste vinden aan hun hotelkamer. Daarna volgen de douche, de technische luxe en de inrichting. Aan de hand van deze vier basiseisen heeft architectenbureau Concrete de hotelkamers ontworpen: een uitzonderlijk groot bed, een zogenaamde regendouche, een designinterieur en de modernste technische apparatuur.
Technische snufjes
De kamers zijn voorzien van led-verlichting, WiFi voor draadloos internet, telefoon via het ip-netwerk, muziekinstallatie en tv, en dat alles gestuurd door één afstandbediening, de zogenaamde Philips "moodpad". 'De ruggengraat van het systeem is het geavanceerde ip-netwerk in het hotel', legt projectmanager Peter Boon van Philips Applied Technologies uit. Alle apparatuur, waaronder een centraal computersysteem dat voorkeursprofielen bewaart, is hierop aangesloten. Bij een volgend bezoek aan een hotel in de keten neemt de kamer automatisch het voorkeursprofiel van het vorige verblijf aan. Elke kamer heeft een eigen Beckhoff Embedded PC CX9000 met de daarbij behorende I/O klemmen. De Beckhoff CX-Controller regelt en bestuurt alle functies binnen 1 kamer. Zoals de verlichting, inclusief de kleuren van de kamer, toegangscontrole, temperatuur, verduisteringsgordijnen enz. Elke gast krijgt een persooonsgebonden kaart met rfid-chip, die mee naar huis kan. De rfid-chip werkt daarnaast voor het openen en afsluiten van de kamer. Daarbij kan het personeel op elk moment in het centrale computersysteem zien welke kamers bezet zijn. 'Het hotel is relatief goedkoop te bouwen', alsdus Boon. 'De kamers zijn geprefabriceerd met de dimensies van een zeecontainer. Na het aansluiten van vier kabels en de aan- en afvoer van water is elke hotelkamer volledig operationeel.'

Vanaf begin 2008 kan iedereen het concept meemaken. Het eerste hotel van citizenM opent dan op Schiphol haar deuren.

citizenm, Amsterdam