Beckhoff Applicaties:

Nieuwe fabriek Continental autobanden volledig PC-bestuurd


Continental is een van de grootste fabrikanten van autobanden ter wereld. Dit bedrijf past wereldwijd het PC-based automation-concept van Beckhoff toe. De modernste bandenfabriek staat tegenwoordig in het Roemeense Timisoara. Deze splinternieuwe fabriek profiteert van de lage installatie- en inbedrijfnamekosten voor dit type PC-besturing. Deze bedragen maar de helft van een traditionele PLC-besturing.

Continental AG, met als thuisbasis Hannover, is een wereldwijd actieve specialist op het gebied van remsystemen, chassis-delen, elektronica voor voertuigen, banden en technische elastomeren. De productie van banden in de diverse fabrieken van Continental is sterk geautomatiseerd, maar nog altijd niet zonder menskracht. Dat is meteen een van de factoren achter de trend om productielocaties voor banden naar lagelonenlanden over te plaatsen. De keuze voor dit soort locaties betekent tegelijkertijd dat de productie-installaties uitgerust moeten zijn met bijzonder krachtige en intelligente human-machine interfaces (HMI). Daarbij komen kostenbesparingen en voordelen op systeemniveau, bijvoorbeeld door visualisatie te laten draaien op dezelfde IPC als de eigenlijke machinebesturing.

Bouw en systemen
De fabriek in Timisoara wijkt in tal van opzichten af van traditionele autobandenfabrieken. Uitgangspunt voor het ontwerp was een aanvankelijke capaciteit van zo'n 6,5 miljoen banden. Ondanks de grote omvang was de fabriek in recordtijd productieklaar. Half 1998 werd de grond gekocht en aan het eind van dat jaar begon de ontwerp- en de engineeringfase. Al op 20 oktober 2000 ging de productie officieel van start. Inmiddels is er het nodige bereikt in Timisoara.
De fabriek staat vol met state-of-the-art machines en systemen die allemaal maar ťťn doel moeten hebben: maximale productiviteit. Het ontwerp van het besturingssysteem was er op gericht zoveel mogelijk gestandaardiseerde machines in te zetten zodat continuÔteit en uniformiteit gewaarborgd zouden zijn. Voor de besturingstechniek van alle productie-installaties in de fabriek in Timisoara, zoals industriŽle PC's, veldbuscomponenten en servo-aandrijvingen, is gekozen voor Beckhoff. Continental hanteerde duidelijke en strikte eisen ten aanzien van de PC-based besturingstechniek, waaronder hoge snelheid, beschikbaarheid en gebruiksgemak van besturingscomponenten. De eerste applicaties werden in overeenstemming met die eisen door specialisten van Continental AG en Beckhoff gezamenlijk ontwikkeld en geprogrammeerd.

PLC- en Motion Control op de IPC
Alle productiemachines en systemen in de bandenfabriek van Timisoara zijn uitgerust met Beckhoff besturingstechniek. Meer dan 230 industriŽle PC's en meer dan 250 Beckhoff servo-assen zijn er in gebruik. Er ligt nu een netwerk met verscheidene bus-terminals en buskoppelaars voor de Beckhoff Lightbus en Profibus DP. De PC-besturing draait onder Windows NT met een real-time kernel van Beckhoff en verschillende niveaus van de TwinCAT software voor PLC- en motion control-functies.

Besparing
Vergeleken met een traditionele PLC-besturing voor productie-installaties levert de PC-besturing een totale besparing op van om en nabij de 50% van de oorspronkelijke kosten voor investering, installatie en inbedrijfstelling. Daarbij komt dat de PC-technologie de gebruiker in staat stelt wereldwijd geaccepteerde standaards te gebruiken voor hardware en interfaces die in gebruik zijn bij de operators op de werkvloer.

Open systeemarchitectuur
Een van de belangrijkste factoren die bijgedragen hebben aan de succesvolle samenwerking van Beckhoff met Continental is het commitment van Beckhoff ten aanzien van open systeemarchitectuur en internationaal erkende standaards. Dat geldt zowel ten aanzien van de open communicatietechnologie als de hardware, in het bijzonder het gebruik van Intel-processortechniek, het besturingssysteem (Windows) en het programmeren conform IEC 61131-3.

De fabriek in Timisora wordt nu algemeen gezien als de modernste locatie voor massaproductie van autobanden in Europa. Momenteel gebruikt Continental in haar bandenfabrieken, die over de hele wereld verspreid staan, meer dan 1000 Beckhoff industriŽle PC's met bijbehorende communicatie-, aandrijving-, bus-terminals en HMI-apparatuur.