Beckhoff Applicaties:

Zeeman distributiecentrum geautomatiseerd met Beckhoff


Zeeman heeft ca. 830 textielwinkels in Nederland, Duitsland, BelgiŽ, Frankrijk, Luxemburg en de Carribien. Het hoofdkantoor en distributiecentrum zijn beide gevestigd in Alphen aan den Rijn. Van hieruit worden alle filialen meerdere keren per week beleverd.

De Nederlandse engineering groep DENC voerde een studie uit met als doel een optimalisatie van het bestaande magazijn. Zij kwamen tot de conclusie dat het noodzakelijk was een geavanceerd materials handling systeem te introduceren. CSi heeft met behulp van de industriŽle computers en de TwinCAT Soft-PLC besturing van Beckhoff een volledig geÔntegreerde oplossing gecreŽerd, inclusief dozenbanen, palletisers en een uitgebreid pallethandlingsysteem.Twee fasen
Het project was ingedeeld in twee fasen. De eerste fase bestond uit: De tweede fase van dit project omvat de automatische toevoer van pallets uit het magazijn, waarbij de dozen laag voor laag worden ontstapeld. De lagen worden toegevoerd aan een "single liner" transportband, om vervolgens ťťn voor ťťn naar een bestaande "tilt tray sorter" getransporteerd te worden. De "tilt tray sorter" sorteert de verschillende dozen naar bestemming. De dozen worden vervolgens in rolcontainers geplaatst, die hierna naar de vrachtwagenbelading gaan.


Aansturing van de installatie
Voor de besturing van de transport- en sorteereenheden in het distributiecentrum wordt gebruik gemaakt van 5 industriŽle PC's van Beckhoff. Vier industriŽle PC's zijn uitgerust met een 12 inch Control Panel, met een behuizing van aluminium. Voor de besturing van de complete installatie is op de computers de Soft-PLC software TwinCAT geÔnstalleerd.

Zeeman beschikt over twee portaalrobots, welke worden bestuurd door twee PC's van het type C6150. De portaalrobots verzorgen het afstapelen van de dozen. De distributie en de buffering van de lege pallets wordt verzorgd door een palletiser. Voor de aansturing van de palletisers gebruikt Zeeman twee C6240 PC's. De besturingscomputers zijn ieder uitgerust met een twee kanaals Profibus interfacekaart, waarvan 1 kanaal als master en 1 kanaal als slave is geconfigureerd. Het masterkanaal wordt gebruikt voor de aansturing van de portaalrobots en de palletisers. Het Profibus slavekanaal is bestemd voor de koppeling met de centrale besturingscomputer van het type C3620, die het hart van de installatie vormt. De centrale C3620 computer is voor deze koppeling uitgevoerd met 4 Profibus master kanalen.

De centrale besturingscomputer verzorgt het transport van de pallets met dozen naar de portaalrobots en de palletisers. Hierbij bedient deze computer ca. 190 frequentieregelaars, barcodescanners en enkele cargoscanners. De communicatie tussen de computers onderling loopt via de TwinCAT ADS router en is gebaseerd op realtime ethernet. De centrale besturingscomputer communiceert bovendien nog met een bovenliggend ERP systeem, waarop de database van Zeeman draait. De gehele installatie is opgebouwd uit ongeveer 300 profibusstations , 190 frequentieregelaars, 1200 ingangen en 1200 uitgangen.

CSi Industries BV, Raamsdonksveer